Blogs,  Mariska

Geen C Blog

Ik zag een interview op televisie. Dat is al op zich vrij bijzonder want vanaf de geboorte van mijn dochter lees en kijk ik vrijwel geen nieuws actualiteiten. Ik weet nog heel goed het moment waarop ik dat besloot. Hoogzwanger was ik toen de ramp met MH17 gebeurde. Een vreselijk drama. En ik weet nog heel goed toen ik in mijn uppie, ‘s middags net voordat ik naar het strand ging, televisie lag te kijken en zag hoe de eerste lichamen thuis werden gebracht. Een hele stoet zwarte auto’s over een vrijwel lege snelweg. Mensen stonden stil langs de kant van de weg. Mensen waren in rouw. Ik huilde, net zoals zoveel mensen huilden. Op de weg naar het stand speelde het lied “Home” van Dotan op de radio. Weer tranen.

Een paar dagen later was ik bevallen van mijn dochter. Tijdens de kraamweek zat mijn slaapkamer tjokvol met vrouwen en het ene leed na het andere leed werd besproken. Er waren die week drie kinderen overleden op ons dorp. Weer heftig verdriet! En dat terwijl ik, ondanks al mijn hechtingen, gelukkiger was dan ooit! Ik besloot in mijn bubbel te blijven leven en nieuws waar ik niets aan kon veranderen te vermijden.

En die bubbel hou ik eigenlijk heel goed vol. Ik haal mijn schouders op als de man weer eens een nieuwsbericht voorleest uit de krant. Ik scroll door op social media als de kop van een bericht me niet aanstaat. Rot op met je ellende. En steeds weer, echt elke keer als ik mijn Facebook opende ging het van kwaad tot erger. Elk nieuwsbericht, elk gedeeld bericht zit vol met ellende. Mensen delen en liken allerlei soorten nieuws die ik helemaal niet wil zien. Ik wil het gewoon niet lezen! En bleef het maar bij de nieuwsberichten. De ene verwensing na de andere zag ik voorbij komen. Facebook werd HATEbook. 

Omdat ik mijn moraal hoog wil houden heb ik dus Facebook verwijderd van mijn telefoon. Ik schiet er niks mee op. Waar is de tijd gebleven dat ik me kon ergeren aan de massaal gedeelde borden eten, de “mijn kinderen zijn de liefste” foto’s of nog erger mensen die hun kinderen als profielfoto hebben (check nu gelijk mijn eigen profielfoto maar halleluja ik ben zo gewoon gebleven 🙌🏼). Ergernissen van het formaat ikleefinmijneigenbubbel.nl DOE MIJ DIE MAAR! Dus doei HATEbook. Doei alle zelf uitgeroepen huppeldepuplogen. Adios. Vaarwel.

En vanavond, op een vrijdagavond stond per ongeluk Jinek aan. Je weet wel, het programma waar tegenwoordig alleen nog maar hooggeleerde mensen en Famke aanschuiven om hun mening te verkondigen. Want ja daar hebben wij behoefte aan. De mening van anderen. Wie heeft hier behoefte aan? Precies niemand. Maar enfin, de man sliep naast me, ik scrolde op mijn telefoon op zoek naar het zoveelste kleedje en toen sprak de gitarist van Direct op zijn mooie platte Haags: Wat zitten we nou te zeiken met z’n allen? We hebben het goed! We doen wat we willen, miss net ff wat anders maar we zijn vrij! We hebben alles wat we willen! Precies meneer. Precies. Kom maar door met je heerlijke platte Haagse dialect. Wij hebben alles. Love you. (de mensen die mij kennen weten dat ik nu zeg: och die skat!)

Heb jij die dit nu leest.. heb jij een dak boven je hoofd? Heb jij elke dag eten op tafel? Heb jij..? Vul maar in. We hebben alle basisbehoeften die een mens nodig is. Zit niet te zeiken. Mensen in oorlog, in dictaturen, zonder mensenrechten, zonder enig vorm van toekomst, die worden uitgebuit, die uitzichtloos zijn, die de pijn van verlies kennen. Die mogen zeiken. Zelfs Ajax mag janken deze week. Jij niet. Met je dikke bak van een auto, je mooie huis, je volle koelkast, je nieuwe kleren. Stop met klagen, doe wat je moet doen. Ga eens kijken naar een ander in plaats van te zeiken over hoe vreselijk je het wel niet hebt. Want wees een realistisch. Het valt best wel mee met je. Morgen doe je je gaters weer open op je boxspring en rol je je dikke pens uit om beneden een vorstelijk ontbijt te veroberen.

Waar het om gaat is liefde. Liefde voor elkaar. Liefde voor je naaste. Wanneer deze wereld eens stopt met het denken en redeneren vanuit onze eigen egoïstische ik dan wordt die hele wereld een heel stuk mooier. 

Kak. Heb ik dan toch nu net mijn mening verkondigd? Doe net als ik en scroll lekker door;) 

Oh ja, het DI-RECT speelde het nummer Wild Heart. Lekker nummer. Luister maar eens.

Getypt om 00:45 uur. Vergeef me de hoogstwaarschijnlijk aanwezige spelfouten. Genacht ❤️

Echtgenote en moeder van Jae (6) en Jack (1)

Eén reactie

  • Janneke

    Ik zat ook jinek te kijken ,en wat een rake woorden waren dat.ik heb ook heel veel mensen ,die mij geen prettig gevoel geven geblokt.kijk 1 keer per dag het journaal,om bij te blijven,maar daarna niet meer.
    Probeer ook om niet te klagen,dat recht hebben wij niet..
    Succes.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.