“Papadag”
Het woord alleen al doet bij veel mannelijke lezers de nekharen overeind staan. Althans, dat concludeer ik uit de reacties die ik doorgaans krijg wanneer ik vol trots vertel over mijn recent bedongen wettelijk recht. Een greep uit de selectie:
“ Lees je bijbel maar eens goed Jan! Daar staat duidelijk: 6 dagen zult gij arbeiden, en al uw werk doen.”
“ Papadag? Mijn baas ziet me al aankomen! ”
“ Tja, je hebt sierpaarden en werkpaarden…. “
Daarbovenop komt dat het woord ‘papa’ op Urk natuurlijk verafschuwd wordt. En terecht, het klinkt in mijn oren inderdaad een beetje zoetsappig. In tegenstelling tot het woord ‘va’ dan. Dat klinkt alsof iedere vader bokker of marinier is. Papa heeft iets zorgzaams, iets teders, iets ‘wieks’. En daar hebben we dan gelijk de intentie van de papadag te pakken. Want dat doe je niet in de eerste instantie voor jezelf als je het mij vraagt. Papadag is voor de kids en het gezin. Sinds een jaar werk ik 36 uur per week, i.p.v. 40. Daardoor heb ik eens in de 2 weken een vrije vrijdag. Een lang weekend.
Deze dag koester ik. We staan samen op, ontbijten samen en ik breng meestal de kids naar school. Had ik deze dag niet, dan zou ik niet geweten hebben hoe de school van mijn kinderen er aan de binnenkant uit ziet. Er is tijd om gezellig ergens koffie te drinken met mijn vrouw en de jongste peuter, en ik heb alle tijd om dingen te ondernemen als de kids ’s middags vrij zijn van school. Tuurlijk, zaterdag en zondag zien er ook zo uit, maar door er een dag aan vast te plakken die doorgaans als werkdag bekend staat (vooral op Urk), geeft het extra lucht.
Ik heb een relatief drukke baan. Dat wil zeggen, ik ben er veel tijd aan kwijt. Meer dan de 36 uur die ik uiteindelijk betaald krijg. Ik moet per dag minimaal 2 uur reizen, en soms loop ik na werktijd ook nog allerlei events en sessies af die werk gerelateerd zijn om kennis op te doen en te netwerken. De mensen die mij kennen weten dat ik naast mijn werk ook veel met muziek bezig ben, en ook daar gaat veel tijd naar toe. Dan blijft er weinig tijd over voor het gezin. Ook in het weekend ben ik vaak druk met muziek, dus de vrijdag is een ideale dag om lekker leeg te laten. Heerlijk even helemaal niks.
Maar goed, ik snap heus wel dat dit voor de hardwerkende Urker een flinke cultuurshock is. Het is in de meeste gevallen ook niet praktisch en lastig voor bedrijven om hier goed op in te spelen. En Urkers zijn hard werkers, dus ze hebben er wellicht ook geen behoefte aan. Doorgaans staan (Urker) werkgevers ook niet te springen om verlof, al dan niet betaald, in te willigen. Voor de goede orde, mijn verlof is onbetaald, dus komt uit eigen zak. Dat betekent 10% minder salaris, maar ook 10% meer vrije tijd….
En toch is dat vaak niet het beeld wat je hebt als je mannen hoort praten over papadag. Doorgaans is dit de dag waarop ‘moeder de vrouw’ aan het werk gaat en de man er even helemaal alleen voor staat. Zo’n dag van: zet ‘m op va! Een dag waarop je als man reikhalzend uitkijkt naar de terugkomst van je vrouw, je huis een bende is en alles om je heen ruikt naar chips en frisdrank. Maar gelukkig is dat bij ons niet het geval. Als ik op mijn vrije dag de kinderen naar school breng, krijg ik vaak de vraag: ‘heb je de oppas vandaag’? En dan kan ik zonder te blikken of te blozen terugroepen: ‘Nee hoor! Cobie ligt languit op de bank te Netflixen, en ik duik er straks naast.’ Kijk, dat noem ik nu een papadag!
Heb jij of heeft jou partner een papadag? En hoe vullen jullie deze in? Let me know!
2 reacties
Maria
Goed zo!heerlijk, moest verplicht worden.
Jannie
Leuk een man die iets schrijft.
Maar een va die de oppas heeft???????
Moeder heeft dus altijd de oppas?